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8 October 2010 

DWI Information Letter 10/2010 
 
 

To: Day to Day contacts of Water and Sewerage Companies, Water Companies 
and licensed water suppliers in England and Wales 
 
 
Dear Local Authority Colleagues  
 
Guidance on using contractors to deliver Local Authority duties under the 
Private Water Supplies Regulations  
 
Background 
 
The Drinking Water Inspectorate has been asked to provide Guidance about  the use 
of contractors by local authorities in relation to the to the Private Water Supplies 
Regulations 2009 in England and the Private Water Supplies (Wales) Regulations 
2010. Some local authorities may have contracts in place in relation to duties under the 
former regulations and be planning to continue with these arrangements. If this is the 
case then the arrangements need to be reviewed and updated in light of the new 
regulations and associated Guidance.   
 
This letter aims to clarify how the local authorities may work with contractors, 
consultants and other partners such as Ministry of Defence (MoD), Hospitals, National 
Trust in relation to;  

 Sampling, analysis and data provision 

 Risk assessment 

 Failures to meet drinking water  standards and serving notices 
 
Sampling, analysis and data provision 
 
The Regulations allow local authorities to employ contractors to carry out sampling and 
analysis on its behalf provided they are satisfied that these persons are competent. 
Detailed guidance on competency is available on www.dwi.gov.uk in “The Legislative 
Background to the Private Water Supply Regulations Section 9 [England and Wales]”. 
Section 2.3.5.10 of the Guidance refers to competency in relation to sampling however 
the same principles apply to assessment of general competency in relation to the 
duties under the Private Water Supply Regulations. The important point in law is that 
the decision about competency is for the local authority to make and such decisions 
should be recorded and the approach to decision making documented.   Once the local 
authority is satisfied with the competency of the contractor, then the local authority 
must put in place formal arrangements so each contractor complies with Schedule 3 
Part 1, 4(2) (b)) of the regulations.  This means the contractors must inform the local 
authority of the following events:- 
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 Each and every breach of a standard – communicated immediately  

 All other results – communicated within 28 days 
 
 
 Local authorities need to receive results indicating a breach of standard immediately in 
order to comply with the duty to decide if a supply is a potential danger to human health 
and where appropriate to serve a regulation 18 notice.  Local authorities cannot 
contract out their duty to serve notices in such circumstances and any agreement with 
a contractor needs to recognise and facilitate such duties. 
 
The frequency of sampling is dependent on the requirements of the Regulations in 
Schedule 2 [Part 1 (Check monitoring) and Part 2 (Audit monitoring)]. This frequency is 
based on volume of water supplied. The choice of parameters on the Check monitoring 
list is dependent upon the nature of the supply. These decisions can only be taken by 
the local authority.  The choice of parameters on the Audit monitoring list is based on 
the risk-assessment of the supply. Again it is only the local authority who can make the 
decision as to which parameters are to be included in the monitoring. More detail on 
how to make these decisions is given in Section 2.3.3.12, in the Guidance document.  
 
Historical results of samples taken by a contractor will inform assessments of risk and 
the choice of parameters to be included in monitoring and decisions about which 
parameters can be excluded.   It is important therefore to ensure that arrangements 
with contractors clearly require them to provide this data to the local authority.  
 
Risk Assessments 
 
 Local authorities can agree for contractors to carry out risk assessments on their 
behalf, subject to the competency requirement. The risk assessment methodology to 
be used by the contractor must be based on the example set out in the technical 
manual published on www.privatewatersupplies.gov.uk. The overall risk assessment 
score will be required in the annual local authority data submission to the Drinking 
Water Inspectorate. (Full details of this submission will be sent to local authorities in an 
Information Letter). There may be additional risks which need to be assessed and this 
should be considered on a case by case basis.  When complete, the contractor must 
provide the risk assessment to the local authority. It is the duty of the local authority to 
then review the risk assessment and be satisfied that all the relevant risks are identified 
and appropriate control measures in place.  
 
At MoD and other sensitive sites, the information required for risk assessments will be 
split into “non-classified” and “classified" information. Most water supply risk 
assessments can be adequately risk assessed using non classified information and 
without compromising security.  Where “classified" information is pertinent to the risk-
assessment , then the local authority should enter into a local agreement about what 
information it is  reasonable to share without compromising either security or drinking 
water safety. 
 
Failure to meet a drinking water standard and serving notices 
 
When a contractor’s sample results  show that one or more drinking water  standards 
(set out in Part 1 Schedule 1 of the regulations) has been breached  or the water 
supply does not comply with Regulation 4   then local authority must decide if the 
supply is a potential danger to human health. Only the local authority can make this 
decision, not a contractor or other third party. This is because when it is determined 
that a supply is a potential danger to human health the local authority is under a duty to 
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(must) serve a Regulation 18 Notice.  The Owner or Manager of the supply and any 
businesses or residents of any domestic dwelling using the supply must be informed of 
such a notice. Accordingly it is sensible to agree communications arrangements with 
contractors in advance and prior to any water quality incident arising.  These 
arrangements can then be stated as a condition of any notice if the situation arises.  
For further advice see Guidance on Regulation 18 Notices.  
 
The need for a notice to be issued may arise out of the conclusions of a risk 
assessment, not just from sampling results. In most instances, a regulation 18 notice 
will need to specify the relevant necessary remedial works or require an investigation to 
be carried out with a report being submitted to the local authority, stating what needs to 
be done to bring the supply into compliance.  Investigations will also be needed 
whenever there is a suspicion that a supply is unwholesome or that an indicator 
parameter does not comply with the concentrations or values in Part 2 of Schedule 1.  
These investigations may be carried out by a contractor who is deemed competent by 
the local authority in advance.  The investigation results must be sent directly to the 
local authority who must approve the suggested remedial measures and decide 
whether they satisfactorily address all the risks to the supply.  
 
If a local authority decides from an investigation that a supply is unwholesome but not a 
potential danger to human health, then it can serve a Section 80 notice under the 
Water Industry Act 1991.   
 
When remedial works specified in a Regulation 18 notice are complete then the local 
authority, not any contractor or third party, must revoke the notices and lift any 
restrictions.  If you have any further queries regard this letter I can be contacted on the 
above e-mail and telephone number. 
 
Copies of this letter are being sent to Pamela Taylor, Chief Executive, Water UK; Mike 
Walker, Water Supply and Regulation Division, Department for Environment, Food and 
Rural Affairs; Olwen Minney, Water Management Team, Welsh Assembly Government; 
Colin McLaren, Drinking Water Quality Regulator for Scotland; Margaret Herron, 
Drinking Water Inspectorate for Northern Ireland; Tony Smith and Chairs of the 
Regional Consumer Council for Water; Noel Wheatley, Ofwat; Tony Warn, 
Environment Agency; Nigel Harrison, Food Standards Agency; and Frances Pollitt at 
the Health Protection Agency.  
 
This letter is being sent electronically to Day to Day contacts of the Water Undertakers 
and Licensed Water Suppliers for information. Please acknowledge receipt by email to 
dwi.enquiries@defra.gsi.gov.uk. Hard copies are not being sent but the letter may be 
freely copied. Any enquiries about the letter should be addressed directly to 
teresa.isaacs@defra.gsi.gov.uk 
 
 
Yours sincerely 
 

 
Teresa Isaacs 
Inspector  
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