
The returns template for Private Water Supplies includes 12 additional columns in the details sheet for local authorities (LAs) to provide their 

justification for not monitoring low risk supplies in terms of the radioactivity requirements. The following questions need to be completed to 

provide evidence that monitoring for radioactive substances is not required. 

The following explanatory notes have been taken from The DWI’s Information Note on regulation 11. The full Guidance note is available on the DWI’s 

website at http://dwi.defra.gov.uk/private-water-supply/regs-guidance/Guidance/info-notes/england/reg-11.pdf. 

 

 Question Explanatory note. Possible 

answers 

AE 

 

Do you intend to 

apply for a 

radioactivity 

monitoring 

exemption to this 

supply? 

LAs do not need permission from the DWI to cease monitoring but must indicate where 

cessation has occurred so that the DWI can inform the European Commission (Regulation 

11(England), 12(Wales)). Answering Y will indicate that the LA has or intends to cease 

radioactivity monitoring for this supply and applied a radioactivity monitoring exemption. 

If the risk assessment carried out by the LA (having taking into account all relevant 

information) confirms that it is unlikely to be a risk and where applicable, radioactivity 

monitoring data has been assessed then monitoring for ID, tritium and radon is not 

required until such a time as information becomes available which would materially affect 

the risk classification. Monitoring is not required for radioactivity parameters where the LA 

can demonstrate through a comprehensive risk assessment that the risk of breaching 

triggers or prescribed concentrations or values is low (e.g. a surface water supply in a low 

risk radon hazard area). Risk assessments should be kept under continuous review if 

changes are identified and as a minimum at least every five years.   

Y or N 

AF Are there any man-

made sources of 

Examples of man-made tritium could include authorised routine releases into the 

environment in effluent discharged from nuclear fuel facilities, following use in unsealed 

N or N/A 

http://dwi.defra.gov.uk/private-water-supply/regs-guidance/Guidance/info-notes/england/reg-11.pdf


tritium in the 

catchment that could 

affect the supply? 

forms for medical and industrial applications, or as a result of past fallout contamination. 

The LA should approach the local water company, Public Health England or the 

Environment Agency who may be able to provide information to be taken into account 

during the risk assessment process.  

AG Has the EA any 

record of historic 

pollution events in 

the catchment which 

contained 

radioactive 

substances? 

This information can be obtained from the Environment Agency to assist in the LA’s risk 

assessment. 

N or N/A 

AH Is there a low risk 

indicated by a local 

water company 

Notice, which allows 

them to cease 

monitoring for 

tritium or ID for 

abstraction points in 

the same aquifer?  

Water companies are able to apply for a Radioactivity Notice by presenting information to 

the Inspectorate to evidence that compliance monitoring can be ceased on the basis of risk 

and monitoring data. It is expected however that water companies continue to analyse their 

own operational samples for radioactivity parameters.  

This is information which LAs can obtain from the local water company to assess the risk 

where water is from the same aquifer; this information may remove the need to monitor 

and provide the evidence for the risk assessment. 

Y or N/A 

AI Is there a low risk 

indicated by 

monitoring data for 

radioactive 

substances in this 

supply? 

Where monitoring is required, the frequency of sampling must comply with the audit 

monitoring frequency shown in Schedule 2 for Regulation 9 supplies, Regulation 11(7) for 

Regulation 8 and 10 supplies and Regulation 11(8) for single domestic dwellings.  Where 

multiple samples are required over a year, their timings should vary to take account of any 

seasonal variations. Where available and appropriate (e.g. radioactivity samples of the 

supply are taken by the EA as part of their monitoring regime), monitoring data from the 

Y or N/A 



EA can be used to satisfy this requirement as long as the requirements of Part 3 of Schedule 

3 are fulfilled. For more information see the information note on Regulation 11 available 

online at http://dwi.defra.gov.uk/private-water-supply/regs-guidance/Guidance/info-

notes/england/reg-11.pdf.  

AJ Is there a low risk 

indicated by the 

‘Radioactivity in 

food and the 

environment’ 

report? 

 ‘Radioactivity in food and the environment’ (RIFE) report is a joint publication issued 

annually by the Environment Agency (EA), the Food Standards Agency (FSA), the Scottish 

Environment Protection Agency (SEPA) and the Northern Ireland Environment Agency 

(NIEA) available on the FSA website. LAs should use this to help inform the risk 

assessment process. Available at: 

https://www.food.gov.uk/science/research/radiologicalresearch/radiosurv/rife/radioactivity-

in-food-and-the-environment-rife-report-2015 

Y or N/A 

AK Where gross alpha 

or gross beta exceed 

the screening value, 

does the Indicative 

dose calculation 

confirm the value is 

<0.1mSV? 

Indicative dose is a calculation that takes into account all radioactivity, with the exception of 

radon, found in drinking water. Drinking water can be screened for their general 

radioactivity content by monitoring for alpha (α) and beta (β) emissions, and calculating the 

indicative dose where the screening levels are above their maximum limits. Regulation 11(6) 

proposes the monitoring requirements for indicative dose (ID), which has a specified value 

of 0.1mSv. 

Y or N/A 

AL Are there historic 

results from the 

supply confirming 

the radon levels are 

below 100Bq/l? (Y, 

N/A) 

The LA can take into consideration any previous monitoring for radon at the supply that 

may have taken place to help inform the risk assessment.  Regulation 11(2) prescribes the 

monitoring requirements for radon which has a specified value (i.e. the value above which 

an investigation must be carried out) of 100Bq/l. N/A would apply to surface water and 

groundwater supplies in low risk radon hazard areas as they do not require monitoring. 

Groundwater supplies in high and moderate risk radon hazard areas require monitoring 

Y or N/A 

http://dwi.defra.gov.uk/private-water-supply/regs-guidance/Guidance/info-notes/england/reg-11.pdf
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data as part of the catchment risk assessment to justify monitoring cessation for radon.  

 

 

AM Does the local water 

company have a 

waiver for radon or 

abstraction points in 

the same aquifer?  

Water companies are able to apply to the Inspectorate for a Radioactivity Notice to cease 

compliance monitoring by evidencing that the source will not exceed the maximum 

prescribed concentration or value. For groundwater sources in moderate and high risk 

radon hazard areas, (as classified by the AEA Ricardo report), monitoring data is also 

required from water companies to evidence the risk. It is expected however that water 

companies continue to complete their own operational samples for radioactivity parameters 

where applicable. LA’s should approach the local water company to ascertain whether such 

a Notice is in place during the risk assessment process. 

This is information which LAs can obtain from the local water company to assess the risk 

where water is from the same aquifer; this information may remove the need to monitor 

and provide the evidence for the risk assessment. 

Y or N/A 

AN Do radon-in-air 

measurements 

confirm the levels 

are below 100Bq/m3 

(where there is no 

existing radon 

treatment)? 

This information can be used to help inform the LA’s risk assessment for the supply. 

However measuring radon-in-air as a surrogate for radon in water is not advised as a 

method of determining compliance with the PCV since the PCV roughly equates to a level 

of radon-in-air that is at or below normal background levels of radon normally found 

indoors. As the significance of radon-in-air monitoring has changed since the template was 

produced, local authorities can enter N/A in column AN if they have not carried out any 

radon-in-air monitoring 

Y or N/A 

AO Is there a low risk 

indicated by the 

Complete to provide evidence that monitoring for radioactive substances is not required. 

During the risk assessment process, LA’s should refer to AEA Ricardo’s report 

Y or N/A 



PHE report or AEA 

Ricardo report?  

Understanding the Implications of the EC’s Proposals Relating to Radon in Drinking Water 

for the UK: Final Report. Available at http://www.dwi.gov.uk/research/completed-

research/reports/DWI70-2-301.pdf 

AP Do sample results 

indicate radon levels 

are less than 

1000Bq/l?  

Regulation 11(2) prescribes the monitoring requirements for radon which has a specified 

value (i.e. the value above which an investigation must be carried out) of 100Bq/l. The 

Regulations specify an upper maximum limit for radon of 1,000 Bq/l. If this level is 

exceeded, then appropriate remedial action must be taken. N/A would apply to surface 

water and groundwater supplies in low risk radon hazard areas as they do not require 

monitoring. Groundwater supplies in high and moderate risk radon hazard areas require 

monitoring data as part of the catchment risk assessment to justify monitoring cessation for 

radon. 

Y or N/A 
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