
Annex – IL 03/2022 

 IL section Question Response 

1 3.4 All companies are required to submit 
an update of the risk assessment 
submission under Information Letter 
05/2021. The updated submission 
should include additional detail on the 
sections in this Information Letter where 
these were not covered in the December 
2021 submission. The additional 
submission should be emailed to 
DWI.RA.AuditTeam@defra.gov.uk no 
later than 31 August 2022. 

Does this mean just the methodology, 
or all catchment risk assessments? 

Just the methodology which covers 
PFAS (either as a stand-alone or part of 
the overall WSP/regulation 27 
methodology). 

2  Is there a deadline to submit regulation 
28 reports for catchments which have 
been refined based on IL 3/2022? 

No. 
Initial risk assessments should have 
already identified most high-risk 
sites/sources. We would expect those 
risk assessments to be subject to 
refinement first. 
It is appreciated that companies may 
have a backlog of regulation 28 report 
submissions, therefore updates are 
expected to be submitted as soon as 
reasonably practicable and in order of 
risk prioritisation. 

3  Annex C of the Direction – ‘DWI - 
parameter codes consolidated list - 

Currently no.  
All PFAS data should be submitted 



including Raw Water 
monitoring’.  Column D PFAS parameter 
are only set up as Raw “R”, should this 
be Raw and Treated “R/T”. 

within raw water monthly data 
submissions. 

4 3.1 Raw and final water samples for 
PFAS should be submitted with monthly 
compliance returns under the Water 
Industry (Water Suppliers’) Information 
Direction 2021 (the Info Direction 2021) 
as per the format specified in Annex B 
(https://cdn.dwi.gov.uk/wp-
content/uploads/2020/11/24102412/03-
2019_AnnexB.pdf). 
PFAS results must be submitted with the 
units of micrograms per litre (µg/L), as 
specified in Annex C of this Information 
Direction Annex C  
(https://cdn.dwi.gov.uk/wp-
content/uploads/2020/11/24101204/ 
0409AnnexB_240322.xls) 
 

Should PFAS data be sent in a separate 
monthly table or included within the 
raw water monthly table? 

PFAS data submissions can be sent in a 
separate table or within existing raw 
water monthly submissions. All 
submissions must follow the format 
specified in the Water Industry (Water 
Suppliers’) Information Direction 2021 
Annex B. 
 
We are expecting all raw water PFAS 
samples to be taken at locations with 
abstraction point site references “a-
codes”. For any other sampling point 
used as a raw water sample surrogate, 
and for treated water samples: 
 
1) When a non a-code sampling point is 

used as a surrogate, the a-code must 
be used as the site reference in site 
reference field. The site code of the 
point where the sample was taken 
should be entered into the 
comments field. 

2) When a blending point is used as a 
surrogate, again an a-code must be 

https://cdn.dwi.gov.uk/wp-content/uploads/2020/11/24102412/03-2019_AnnexB.pdf
https://cdn.dwi.gov.uk/wp-content/uploads/2020/11/24101204/0409AnnexB_240322.xls


used as the site reference in the site 
reference field. Include one row for 
each a-code that is used in the blend 
(repeating the sample result). As 
blending points do not have a site 
reference, enter the word ‘BLND’ 
into the comments field. 

3) When a treated water sample is 
taken, the relevant a-code should be 
entered into the site reference field. 
In the comments field enter the t-
code plus the word ‘TRTD’. When 
there are multiple relevant 
abstraction points, include one row 
for each a-code (repeating the 
sample result). 

4) When the method of analysis for a 
test is not accredited, enter ‘NAC’ in 
the CoSampleRef field. 

5) When the method of analysis for a 
test is accredited, enter ‘YAC’ in the 
CoSampleRef field. 

6) Other information other than that 
listed in 1 – 4 above can still be 
entered into the comments and 
CoSampleRef fields.  

 

5  When should monthly returns 7 October.  



commence? We appreciate that there may not be 
any new data to that submitted on 16 
September. 

6  For Treated Waters should we report 
against the WTW “T ref” or the Supply 
Point “S ref”? 

See 4 above. 

7  Should we report a PCV flag at greater 
to or equal to 0.1 µg/l? 

Equal to 0.1 μg/L and over. 

8  How do we account for non-accredited 
tests? 

See 4 above. 

9  When should we start reporting ≥0.1 
μg/L as events? 

From now on. 

10  There is a requirement for repeat 
samples of a tier 3 result to be fast 
tracked. Is this necessary? 

Yes. 
We would expect these repeat samples 
to be completed more quickly than 
other samples that are not expected to 
breach tier 3 concentration. 

11  Are the triggers for each tier based on 
individual PFAS compounds or the sum 
of the compounds detected, total PFAS?   

Individual PFAS. 

12  What is meant by ‘sludge to land’ as a 
possible source of PFAS? 

This includes waste water works sludge 
and to a much lesser extent treated 
water works sludge, when applied to 
land, as processes which concentrate 
PFAS. 

13  What are the specific requirements of 
NAVs? 

NAVs were not required to send in WSP 
methodologies or regulation 28 reports 
in response to the previous PFAS 



Information Letters. 
 
The Inspectorate now requires NAVs to 
incorporate the outcomes of their 
incumbent companies’ WSPs into their 
methodologies and regulation 28 
reports. 
 
The deadline for NAVs to submit their 
methodologies is the RAR annual 
submission date of 21 October 2022. As 
for water companies, we expect 
regulation 28 reports to be submitted as 
and when they are reviewed against 
methodologies. 
 
Consumer tap samples are not a 
requirement, however we can see the 
merit in sampling in some 
circumstances, such as when there is a 
blend of water from two or more 
incumbent companies.  
 
Sampling is not a requirement and may 
not provide added value if the 
incumbent company/ies have an 
appropriate sampling programme. 
 



There could be additional sources of 
PFAS in zones, and from premises. For 
example, contaminated land and 
backflow from industrial premises or 
firefighting locations and airfields. These 
should be considered as part of 
regulation 27 risk assessments and 
included within the risk assessment 
methodology and reporting. Where 
risks exist at the distribution and/or 
consumer stages, sampling at consumer 
taps is an appropriate validation 
procedure for the identified risks.  
 

 

 


